Porta d'accés a la fàbrica.(Clica per veure la imatge més gran)
La fàbrica de Llanes d'Arsèguel, situada al pont d'accés al poble, és tot un exemple de l'aprofitament de l'energia hidràulica. Encara avui es troba en ple funcionament i amb una maquinària que data del segle XVIII. Va ser fundada pels avis dels actuals propietaris te les característiques d'una empresa familiar que ha anat passant de pares a fills.
Si la voleu visitar la família Isern us acollirà amb tot l'afecte i us ensenyarà aquest petit tresor etnogràfic.
L'energia mecànica s'obté gràcies a una turbina hidràulica; l'aigua es conduïda des del riu Segre a través d'un canal d'un quilòmetre i mig de llargada fins un salt d'aigua de 10 metres. S'hi conserva, malgrat que actualment en desús, un molí draper del segle XVII i una singular perxadora -o cardadora de llana- elaborada amb cards de riu. 
També funciona a ple rendiment el "diable", una màquina 
que separa la llana i la deixa més flonja, així com l'espectacular "Mule - Jenny" una filadora dissenyada l'any 1770, l'únic exemplar que existeix a tot Catalunya i una autèntica péça de museu.
Entre els diferents productes que fabrica aquesta antiga industria cal destacar els mitjons de fil gruixut i molt dens, adients pel rigurós clima hivernal del Pirineu o per a qualsevol activitat de muntanya, els típics tapaboques o les mantes de pastor.
La Fàbrica de Llanes d'Arsèguel és, com podeu veure, un indret d'obligada visita, alhora que un exemple important de l'aprofitament dels recursos naturals -ara que tothom parla de l'estalvi energètic-.
 
 
 
Horaris d'obertura al públic:
Diari, de 10 h a 14 h i de 16 a 20 h
Tel.: 973 38 40 09

 

(Clica per veure la imatge més gran)
Torna a la pàgina principal

 
Informació extreta de l'opuscle editat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell: "Ruta dels oficis d'ahir"

 
Free Web Hosting